<Početna stranica

dr Vjeran Zuppa je profesor na Akademiji za dramsku umjetnost Sveučilišta u Zagrebu

Vjeran Zuppa rođen je u Splitu 1940. Diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Bio je osnivač i upravitelj Teatra Itd u njegovom najživljem razdoblju.

Bio je urednik generacijskog časopisa Razlog, revije Teka, tjednika Telegram. Kazališnih časopisa Novi prolog, Frakcija i Teatar i Teorija. Bio je glavni urednik u Grafičkom zavodu Hrvatske.

Danas je redoviti profesor na odsjeku dramaturgije Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Objavio je knjige iz područja teorije književnosti ( Isprika za pjesmu, Lirika i navika, Nova europska kritika, s A.Stamaćem...). Knjige iz područja teorije drame i teatra (Štap i Šešir, Uvod u dramatologiju, Tetar kao shole...). Knjige pjesama (Prijatelj Silvestar, Život ismrt lovca Luke, sa slikarom D, Jelavićem, De rationes communi...).  

Izvođena mu je i  drama Floria  Tosca, ili smrt engleske kraljice. 2000. je objavio Bilježnicu, ogled o europskim i o hrvatskoj kulturnoj politici.

Prevodi. Prevođen je na sve svjetske i mnoge slavenske jezike. Uvršten u brojne antologije poezije, kritike i esejistike.

Dr Vjeran Zuppa bio je jedan od osnivača Centra za dramsku umjetnost (CDU) instituta Otvoreno društvo u Zagrebu i Imaginarne akademije u Grožnjanu.

Uza sve to, dr Vjeran Zupppa nekoliko je godina bio i aktivni stranački političar, ali je odustao od takvoga bavljenja politikom